Paperwise: slimmer met papier

29 maart 2023

 

De KVK beloonde PaperWise afgelopen jaar, naar onze mening, volledig terecht voor hun innovatieve ideeën met een derde plaats in de KVK-innovatie top-100. En dan hebben we het nog niet eens over de waardevolle bijdrage die het bedrijf levert aan de transitie naar een circulaire economie. 

Voor de lezers die hen nog niet kennen, laten we beginnen met de indrukwekkende resultaten die ze hebben gerealiseerd in de eerste 5 jaar van de oprichting (2015-2020):
- Actief in 19 landen
- Al ruim 9 miljoen kilo landbouwafval een tweede leven gegeven
- 13.500.000 kg CO2 bespaart door het landbouwafval niet te verbranden
- 25,5 km2 ontbossing voorkomen, ongeveer 2600 voetbalvelden

PaperWise is in 2012 opgericht door Peter van Rosmalen en wil een positieve bijdrage leveren aan een betere wereld. De focus ligt op sociale en ecologische aspecten, waarbij de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties het belangrijkste kompas vormen. 

Wereldwijd komen jaarlijks miljarden tonnen landbouwafval beschikbaar bij het verwerken van gewassen zoals rijst, tarwe, gerst, maïs, maïs, hennep en suikerriet. Ongeveer 80% van de plant wordt hier weggegooid in de vorm van stengels en bladeren (landbouwafval). Het gros hiervan wordt nu verbrand. In de westerse wereld gebeurt dat met biomassa centrales, maar in armere delen van de wereld worden deze resterende stromen in de open lucht verbrand. Hierdoor gaan niet alleen waardevolle grondstoffen verloren, er komt ook onnodig CO2 vrij en ontstaat bodem- en luchtverontreiniging. 

Honderden miljoenen kleine boeren in ontwikkelingslanden verdienen hun (zeer lage) inkomen alleen met voedsel dat is verbouwd op zo'n 20% van hun gewassen. Het agrarische afval dat hierbij ontstaat kan echter gebruikt worden als secundaire grondstof. Door landbouwafval te gebruiken als grondstof voor papier en karton, betrekken we grondstoffen voor voedsel en papier en karton van dezelfde faciliteiten en gronden. Dit is veel logischer en beter vanuit ecologisch oogpunt, maar het biedt ook de mogelijkheid om een systeem te organiseren waarbij boeren ook verdiensten kunnen krijgen voor landbouwafval.

Traditionele situatie:


PaperWise:


Al bovenstaand heeft overigens niet de minste weten te overtuigen, de lijst met referenties is op zijn zachtst gezegd zeer indrukwekkend. Ook wij bij GMDC zijn super enthousiast en weten al waar ons drukwerk voortaan op gemaakt wordt!